20.12.2012

PRZEPISY Z MOLESKINA: 3 X PIERNIKI

Z wczorajszych złotych myśli przy wycinaniu ciasta:  mieszkać w Toruniu i piec pierniki. Zawodowo :-).


PIERNIKI NA CHOINKĘ

Długo szukałam odpowiedniego przepisu na smaczne, "zwykłe" pierniki. Znalazłam na Moich Wypiekach. Zamiast cukru pudru użyłam cukru trzcinowego, który bardzo lubię i akurat miałam w domu. Całą żytnią mąkę zużył Marek i miałam tylko zwykłą pszenną, mimo to wyszły w sam raz i na pewno nie były twarde. Wycinałam je naprawdę dużymi foremkami (mam te same wzory w wersji L i S) i poszło mi rzeczywiście "szybko".


PIERNIKI ORZECHOWE CIOTKI ALDONY

Co roku robię podwójną porcję tych pierników. W tym roku rozwałkowałam je grubo, na 0,5 cm (zazwyczaj wałkuję tak cienko, jak tylko mogę) i wycinałam małymi foremkami.

Składniki:
0,5 kg   mąki
2   jaja
2   łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag   cukru
10 dag   orzechów laskowych
10 dag   orzechów włoskich
kostka miękkiego masła
przyprawa do pierników

Zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy, pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 180 stopni, przez około 10 minut.


PIERNIKI GOSI

Uwielbiam je, są najlepsze. W tym roku wyszły wyjątkowo ostre. Zawsze sami robimy przyprawę piernikową (dodałam jej w miejsce imbiru, cynamonu i goździków) i było w niej sporo pieprzu.

Składniki:
1   szklanka brązowego cukru
3/4   szklanki miodu (gryczany ma najmocniejszy aromat)
5 dag   masła
2   jajka
3/4   szklanki orzechów laskowych
1/2   szklanki skórki pomarańczowej
2 i 2/3   szklanki mąki pszennej
3/4   szklanki płatków migdałowych
3   łyżki kakao
1   łyżka cynamonu
1   łyżeczka mielonego imbiru
1/2   łyżeczki utuczonych goździków
3/4   łyżeczki soli
1/2   łyżeczki proszku do pieczenia
1/4   łyżeczki sody oczyszczonej.

Miksujemy na mąkę orzechy i płatki migdałowe. Ucieramy masło z miodem i cukrem na kremową masę. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty i porcjami dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. Blachy wykładamy pergaminem, formujemy kulki, układamy na blasze i spłaszczamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz