Z wczorajszych złotych myśli przy wycinaniu ciasta: mieszkać w Toruniu i piec pierniki. Zawodowo :-).
PIERNIKI NA CHOINKĘ
Długo szukałam odpowiedniego przepisu na smaczne, "zwykłe" pierniki. Znalazłam na Moich Wypiekach. Zamiast cukru pudru użyłam cukru trzcinowego, który bardzo lubię i akurat miałam w domu. Całą żytnią mąkę zużył Marek i miałam tylko zwykłą pszenną, mimo to wyszły w sam raz i na pewno nie były twarde. Wycinałam je naprawdę dużymi foremkami (mam te same wzory w wersji L i S) i poszło mi rzeczywiście "szybko".
PIERNIKI ORZECHOWE CIOTKI ALDONY
Co roku robię podwójną porcję tych pierników. W tym roku rozwałkowałam je grubo, na 0,5 cm (zazwyczaj wałkuję tak cienko, jak tylko mogę) i wycinałam małymi foremkami.
Składniki:
0,5 kg mąki
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
10 dag orzechów laskowych
10 dag orzechów włoskich
kostka miękkiego masła
przyprawa do pierników
Zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy, pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, w temperaturze 180 stopni, przez około 10 minut.
PIERNIKI GOSI
Uwielbiam je, są najlepsze. W tym roku wyszły wyjątkowo ostre. Zawsze sami robimy przyprawę piernikową (dodałam jej w miejsce imbiru, cynamonu i goździków) i było w niej sporo pieprzu.
Składniki:
1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki miodu (gryczany ma najmocniejszy aromat)
5 dag masła
2 jajka
3/4 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki płatków migdałowych
3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki utuczonych goździków
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
Miksujemy na mąkę orzechy i płatki migdałowe. Ucieramy masło z miodem i cukrem na kremową masę. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty i porcjami dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. Blachy wykładamy pergaminem, formujemy kulki, układamy na blasze i spłaszczamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz