8.12.2012

PRZEPISY Z MOLESKINA: PIEROGI (I 3 X POSTNY FARSZ)

Dawno temu, we Włoszech, potrzebowałam zeszytu i na półce w księgarni zobaczyłam Moleskiny. Nie było mnie wtedy na nie absolutnie stać i pierwszy taki notes, z jedwabistymi kartkami, kieszenią, zamykany na gumkę, kupiłam sporo później. A następnie następny, i następny, i następny... Dawno mi przeszło i obecnie został tylko jeden, do którego przepisuję (wiecznym piórem :-)), sprawdzone przepisy.

Najnowszy to pierogi. Już kiedyś się za nie zabierałam i nie pamiętam, czy mi się rozpadły, czy pozklejały, w każdym razie teraz, przed Świętami, potrzebowałam kilku wskazówek. No i proszę, oto pierogowy tutorial, w wykonaniu Magdy, z Marysią, Marcinem i Viką do pomocy.

Na początek na stolnicy wysypujemy trzy szklanki mąki, wbijamy jedno jajko i siekamy nożem:


Dolewamy szklankę ciepłej wody (takiej, w której można zanurzyć palce):


Wyrabiamy ciasto. Marcinek niecierpliwie czeka z wałkiem:


Wyrabiamy nadal ciasto, aż będzie gładkie i bez grudek. Marcinek naprawdę nie może się doczekać:


Dajemy dziecku kawałek do wałkowania, pozostałą część ciasta przykrywamy miską na 10 minut:


Wymiana dzieci. Marysia skleja pierogi, używając specjalnej maszyny. Nasze ciasto jest za suche, więc brzegi smarowaliśmy wodą:


Pierogi można wycinać i sklejać ręcznie. Dla mnie wtedy są jeszcze ładniejsze:


Naprawdę ładne:


FARSZ ZE SZPINAKIEM

Często doprawiam szpinak w podobny sposób. Jemy z nim na przykład naleśniki.

Składniki:
1   duże opakowanie mrożonego szpinaku w całych liściach
1   mała cebula
2   ząbki czosnku
kawałek sera z niebieską pleśnią (lub innego ostrego, może być feta)
twarożek, delikatny biały ser
olej do smażenia, sól i pieprz

Cebulę siekamy bardzo drobno i smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, czekamy chwilę i dodajemy szpinak i sery. Podgrzewamy wszystko i mieszamy dokładnie. Liscie mojego szpinaku były naprawdę duże i dlatego, po ostudzeniu, cały farsz posiekałam dość drobno.

FARSZ Z KAPUSTY I GRZYBÓW

Powiedzmy, że ten mój ostatnio wyszedł trochę za kwaśny. Jak dla mnie im więcej grzybów, tym lepiej!

Składniki:
1 mała cebula
kapusta kiszona
dużo grzybów namoczonych wcześniej w wodzie
olej do smażenia, kminek mielony, sól i pieprz

Cebulę siekamy bardzo drobno i smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy kapustę i smażymy chwilę, a następnie grzyby, aż zmiękną. Ten farsz również posiekałam.

FARSZ Z SOCZEWICY

Gotowy farsz przyniosła Ola i był pyszny. Nie mam pojęcia, co w nim było :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz